Geschreven door 

16 maart, Netwerkbijeenkomst bij De Gemeentewerf

Verslag netwerkbijeenkomst Kerkelanden collectief en Ondernemersvereniging Havenkwartier.

Datum: woensdag 16 maart 2016

Locatie: De Gemeentwerf 1e Loswal 24 te Hilversum.

  

Op de uitnodiging van de gemeente om de netwerkbijeenkomst te houden in hun nieuwe gebouw is voor een groot aantal van de leden en belangstellende gereageerd.

Bij aanvang van de bijeenkomst verontschuldigde hij de afwezigheid van Cor Kuiters maar verzekerde de aanwezige dat Cor er bij de volgende bijeenkomst weer zal zijn. Hierna verwelkomde de voorzitter René Hoven alle aanwezige, meer dan 60 in getal, en in het bijzonder de gastheren Henny van der Lugt en Roderik D’havé en bedankte hen namens de aanwezige voor de uitnodiging.

Een vol programma deze middag met diverse sprekers en nodigde de heer Henny van der lugt uit als eerste om de spits af te bijten. Henny gaf een zeer uitgebreide uitleg over de activiteiten die vanuit deze locatie nieuwe plaatsvinden. De post is 24-7 bereikbaar voor alle voorkomende calamiteiten binnen de gemeente. Na zijn uiteenzetting nodigde hij belangstellende uit om na afloop van het officiële deel met hem een rondleiding te maken door het gebouw waar van vele gebruik hebben gemaakt.

Hierna was het Jeroen Pool, coördinator van energiecoörporatie HilverZon. In zijn betoog wees hij de aanwezige op de vele mogelijkheden voor de bedrijven t.a.v. het beschikbaar stellen van daken voor het plaatsen van zonnepanelen. Zij kunnen hiermee de gemeente behulpzaam te zijn om Hilversum te verduurzamen en vanaf 2030 is het streven Hilversum energie neutraal te krijgen. Dit kan voor bedrijven zeer lucratief zijn om de opgewekte groene energie door te leveren naar nabij gelegen woningen o.d..
Als voorbeeld gaf hij de Bethlehemkerk waar 99 panelen zijn geplaatst en hiermee 16 buurtbewoners voorziet van energie. Meer weten www.hilverzon.nu of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hierna was het de beurt aan Esther Franssen en Martijn van den Hadelkamp van “De Harde Leerschool”. Een stichting zonder winstoogmerk en stelt zich ten doel jongeren die van het rechte pad af zijn weer op het rechte pad te krijgen door middel van de sport rugby. Een traject van 8 weken met 3 volle contactdagen per week en in de middag een mentaal programma met diverse workshops. In Rotterdam hebben ze daar al goede resultaten mee behaald. De school is geschikt voor jongeren tussen 18 en 35 jaar, die echt willen veranderen, fysiek in staat zijn om rugby te spelen en een redelijk IQ hebben om de trainers te kunnen begrijpen. Niet geschikt voor drugsverslaafde, jongere met een lange detentieperiode of fysieke beperkingen.
Na het doorlopen van het programma geeft de school een startgarantie op werk.
Het concept is komen overwaaien van uit Engeland waar het “school of Hard Knocks” heet.
www.dehardeleerschool.nl

Tot slot een beetje treurig voor de ondernemersverenigingen werd er afscheid genomen van Willem de Wilde. In de toespraak van René tot Willem prees hij zijn betrokkenheid bij het wel en wee van de ondernemers op de bedrijven terreinen en de manier waarop hij zich heeft ingezet voor de ondernemers. Door zijn betrokkenheid en inzet is de afstand tussen ondernemers en de gemeente een stuk kleiner geworden en konden processen soms aanmerkelijk verkort worden. Hoe wel hij graag nog een paar jaar was doorgegaan was zijn afscheid onvermijdelijk. De voorzitter overhandigde hem een zeer praktisch cadeau wat bij de aanwezige enige hilariteit teweeg bracht. Na het voorstellen van de “nieuwe contactpersoon” bij name Els Kruit waren er nog een paar dankwoorden van diverse personen aan Willem waarna het glas geheven kon worden en een aanvang met de rondleiding.
De hapjes verzorgt door “zin in een broodje” van ons lid Dennis Liu werden beschikbaar gesteld door Els Kruit hadden gretig aftrek. www.zinineenbroodje.nl


Ondernemersvereniging Havenkwartier
notulist
J.H.F. van den Bremer
Secretaris OVH